Kulinářský panenský kokosový olej - lisovaný za studena (tzv. mokrým mletím)
Má neutrální chuť a vůni, která neovlivňuje ostatní potraviny.
Jelikož je pod 24 °C tuhý, výborně drží pohromadě dorty, zejména raw deserty, které se často sypou.
Jediná ne-živočišná zdravá možnost oleje pro teplou kuchyni. Oxiduje (žlukne) až od 198 °C. Podobně dobré vlastnosti má pouze máslo a sádlo.
Příjemně zvláčňuje pokožku, působí lehce antibakteriálně, proti vyrážkám a podobně. Ne náhodou je to jedna z mála opravdu funkčních složek moderní kosmetiky.
Zajímavosti:
- Kulinářský panenský kokosový olej se získává prostřednictvím řádného výběru nově sklizených zralých kokosových ořechů, z nichž je odebráno bílé jádro (tzv. kokosové maso) a metodou mokrého mletí se z čerstvého neusušeného kokosového masa lisuje kokosové mléko, ze kterého je olej oddělen mechanickou centrifugou (odstředivkou) a v konečné fázi prochází přes aktivní uhlí, které šetrně zmírní typickou chuť a vůni
- Neobsahuje aflatoxiny ani benzopyreny (v porovnání s rafinovanými a bělenými dezodorovanými (tzv. RBD) kokosovými oleji, které se vyrábí z kopry – usušeného kokosového masa - kokosového plodu)
- V tekutém stavu má vzhled průzračné vody. V tuhém stavu je bílým „máslem“ s nezaměnitelnou příjemnou kokosovou vůní
- Náš kokosový olej je z udržitelného zemědělství s hnojením pouze kompostem
- Není z geneticky upravovaných plodin (bez GMO)
Detaily | |
Objem | 1000 ml |
Druh oleje | kokosové |
recepty